RANKING
donderdag 21 juni 2018
U bent bezoeker 32546
BIOGRAFIE
Geboortedatum: 26 februari 1968
Geboorteplaats: Den Haag
Woonplaats: Soest
Lengte: 1,80 mtr
Gewicht: 63 kg
Speelt: Rechtshandig
Coach: Aad Zwaan/Marc Kalkman
Fabrikant rolstoel: Invacare
Type rolstoel: Top-End T5 Titanium
Racketsponsor: Dunlop
Kledingsponsor: Lotto
Begon met tennis: 13
Begon met rolstoeltennis: 28
Persoonlijke interesses: alles waar techniek in voorkomt en sport

Robin over Robin:
Mijn volledige naam is Robin Lucien Ammerlaan, geboren in Den Haag. Ik heb de MTS-werktuigbouwkunde afgemaakt en ben daarna verder opgeleid tot (vracht)automonteur, hierna heb ik nog aanvullende cursussen gedaan; apk keuringsmeester, tachograaf installateur en technisch kader functionaris.

Na een jeugd vol met sport (zwemmen, tafeltennis, judo, voetbal en tennis) bleek het lopen met de jaren steeds moeilijker te gaan. Twee voetoperaties verder (en vele malen mijn enkelbanden gescheurd te hebben) werd op mijn 27ste vastgesteld dat ik geboren was met een Spini Bifida (open ruggetje).

In 1997, ik was 28, ben ik hieraan geopereerd waarna ik helaas helemaal niet meer kon lopen. Na zes maanden revalidatie centrum heb ik het tennis weer opgepakt, nu echter in een rolstoel. Hierna ging het snel, in 1998 speelde ik mijn eerste internationale toernooi en ik sloot dat jaar af als nummer 44 op de wereldranking. Eind 1999 werd ik als nummer 6 van de wereld toegelaten tot de masters in Eindhoven en won dit prestigieuze toernooi voor de eerste maal.

In 2000 mocht ik voor het eerst naar de Paralympische spelen in Sydney, hier werd aan de zijde van Rick Molier de gouden medaille in het heren dubbelspel binnengehaald. De gouden medaille, geridderd worden door de Koningin en de geboorte van mijn zoon Danny waren absolute hoogtepunten in 2000. Ook werd wederom de masters titel in 2000 en 2003 behaald.

In 2004 behaalde ik op de Paralympische spelen in Athene de gouden medaille in de single. Eind 2005 werd ik wederom officieus wereldkampioen tijdens de masters in Amersfoort. Ook in 2006 pakte ik deze titel weer en werd ik eindelijk officieel wereldkampioen door als nummer 1 op de wereldranking te eindigen. Hoogtepunten in 2007 waren de titel op Wimbledon en de 6e Masters titel. In 2008 is de Wimbledon titel reeds geprolongeerd, In Beijing kon ik helaas de gouden medaille van Athene niet met succes verdedigen maar zilver is ook niet lelijk !

Home  |  Nieuws  |  Biografie  |  Programma  |  Resultaten  |  Fotoalbum  |  Persbericht  |  Gastenboek